Ansali.be

Wednesday, January 28, 2009

Stand van landen 2007

Volgend op “Een stand van landen 2006” om de aanloop van de crash in september – oktober 2008 te beschrijven volgt hier: “Een stand van landen 2007.” Op datum van schrijven 16-01-2009 is meer dan in andere jaren duidelijk, hoezeer politiek en andere gebeurtenissen het verloop van financiële markten kan beïnvloeden (cfr. huidige staatsinmengingen). Eerst actualiteiten ter herinnering aanhalen vind ik daarom gepast, om daarna de gebeurtenissen op de markten uit 2007 te bespreken vanuit het standpunt dat 2008 een rampjaar wordt.Een stand van landen 2007  • Afghanistan: De vredesmacht in Afghanistan onder de NAVO, waaronder Belgische en Nederlandse troepen, die er zouden helpen aan de heropbouw van het land (Isaf vredesoperatie) verzinken meer en meer in een militair conflict met de Taliban en Al-Qaida. Dagelijks vallen er slachtoffers bij burgers en militairen door bom- en zelfmoordaanslagen en door Navo-acties.

  • Irak: In Irak, verdeeld door 3 elkaar bestrijdende bevolkingsgroepen, lijkt vrede moeilijk ingang te krijgen. President W. Bush verhoogt de troepenmacht van 130.000 met 20000 soldaten. Onder de Amerikaanse bevolking groeit de roep om de troepenmacht in Iraq terug te trekken

  • Myanmar, het voormalig Birma: Boeddhistische monniken van Myanmar, een Aziatisch land, demonstreren tegen de militaire junta en krijgen daarbij de steun van de bevolking. Over gans de wereld worden steunbetogingen gehouden.

  • Pakistan: Een kernmacht; op gespannen voet met buurland India (eveneens een atoommacht), over het grensgebied Kasjmir; een toevluchtsoord voor Al-Qaida strijders en Taliban militanten uit buurland Afghanistan; verzeilt in een crisis door toenemende extremistische geweld en naar een totalitair neigend president Musharraf wiens kandidatuur voor de Pakistaanse presidentsverkiezingen ongrondwettelijk zou zijn. Musharraf roept de noodtoestand uit, om het hooggerechtshof buitenspel te zetten en zijn kandidatuur veilig te stellen door nieuwe rechters aan te stellen. De oppositie eist het aftreden van Musharaff en het einde van de noodtoestand De oppositieleidster Benazir Bhutto verliest haar leven in een zelfmoordaanslag.

  • IJsland: (bron De Standaard) “IJsland voert voor het eerst de lijst van meest ontwikkelde landen ter wereld aan. België zakt verder weg naar een zeventiende plaats op de Human Development Index. Die wordt elk jaar opgesteld door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Afrikaanse landen bengelen achteraan.”

  • Verginia Tech (bron De Standaard): Op 16 april 2007 doodde de Zuid-Koreaan Cho Seung Hui 32 medestudenten op de campus van de universiteit Virginia Tech. Daarna pleegde hij zelfmoord. Het was het grootste bloedbad ooit op een Amerikaanse school. Een jaar later gaat de BBC met de sleutelgetuigen praten. De zender probeert te ontrafelen hoe een jongeman zonder crimineel verleden een massamoordenaar werd. Cho was geestesziek en had volgens een rechter een psychiatrische behandeling moeten krijgen. Maar die heeft hij nooit gehad.

  • Noord-Ierland: (Bron de Volkskrant) “Voorlopig en historisch hoogtepunt van het Noord-Ierse vredesproces is de gemeenschappelijk verklaring van de eens gezworen vijanden Ian Paisley (Democratic Unionist Party) en Gerry Adams (Sinn Fein) dat zij samen een regering gaan vormen.”

  • Een aanrader voor het overzicht van het jaar 2007: De VolkskrantCanoe La revue de l'annee 2007

infoplease 2007, year in review

Reuters 2007 in review

cbc 2007 year in review month by month

Wikipedia jaar 2007

De volkskrant jaar 2007

Foc Nl jaaroverzicht 2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home