Ansali.be

Monday, December 8, 2008

Overzicht van November 2008

De maand van herstelplannen.

De maand na de desastreuze beursmaand oktober 2008 zal ongetwijfeld lang worden herdacht als deze waarin Barack Obama, een zwarte presidentskandidaat, de Amerikaanse verkiezingen won. Met zijn leuze “Change we believe in,” (veranderingen waarin wij geloven) wist hij een overrompelende overwinning te behalen door eveneens een meerderheid te verkrijgen in de Senaat, doch geen fillibuster vrije meerderheid, zoals te lezen in de link naar een blog op De Standaard. In Back to reality schets dezelfde auteur, Dany Claeys, de verwachtingen die bedrijven hebben in Obama.

14 november. Op deze datum herstelde de Dow Jones Industrial met een winst van meer dan 6%, ten opzichte van de vorige sluiting, nadat het eerder, in de loop van die dag voor de tweede keer in 2 maand, onder de 8000 punten grens dook. Het regende slechte macro cijfers en bedrijfsresultaten. Al bij al houden de beurzen goed stand in zo'n slecht cijfercarrousel. Als er al een bedrijf uitkomt met beter dan verwachtte cijfers wordt er telkens resoluut bij toegevoegd dat de toekomstige vooruitzichten negatief worden bijgesteld. 14 november is ook de vooravond voor de crisistop van de G20 te Washinton. Hierbij 2 referenties naar de blog van Dani Rodrik, professor politieke economie aan de universiteit van Harvard: referentie 1 en referentie 2 Je kan wel stellen een zware ontgoocheling ten opzichte van de oorspronkelijke doelstellingen gemaakt tijdens de hevige schokken in de financiële wereld in oktober; toen het leek alsof de ene bank na de andere te onder zou gaan, en het hele systeem in hun val zou meetrekken. De dag voor 14 november, herzag Paulson zijn Plan of het TARP (Troubled Asset Relief Plan) voor de tweede keer. Volgens Paulson is het opkopen van probleem activa niet de effectieve besteding van belastinggeld. Paulson wil het geld nu besteden aan de consumment door de consumentenkredieten te ondersteunen. Best Buy zou de motivatie geweest zijn van Paulson's nieuwe strategie, s'werelds grootste electronicawinkelketen waarschuwde voor sterk dalende omzet- en winstverwachtingen tengevolge 'het moeilijkste klimaat ooit.' In de media verschenen het ene na het andere worst scenario (zo erg als en misschien erger dan de Groote Depressie) door toonaangevende economen, waaronder Krugman, Nobelprijswinnaar economie 2008. en natuurlijk Roubini

Zij stellen dat de overheden onmiddellijk met grote sommen de economie moeten ondersteunen om een depressie als deze in de jaren 30 te voorkomen. Als ik het me nog goed herinner noemde Krugman voor de VS een bedrag op van 450 miljard $. 'Op basis van vereenvoudigde berekeningen.' zo stelde hij. Het antwoord kwam op 26 november. Op die datum kondigde de Fed een Bijkomende maatregel van 800 miljard dollar aan. Het is een bedrag bovenop de 700 miljard voorzien in het TARP. Het komt erop neer dat de centrale bank voortaan rommel activa zal aanvaarden als onderpand voor leningen aan banken. De volgende dag bracht de Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso een relanceplan voor de EU van 200 miljard €. Het plan heeft 6 peilers: Milieu; prioriteit geven aan koolstofarme economie. Werk; werkloosheid voorkomen door werk te activeren. Begroting; De 3% norm voor begrotingstekorten mag overschreden worden, doch beperkt in tijd en met een plan om de begrotingstekorten in de nabije toekomst weg te werken. Infrastructuur; netwerken verbeteren en uitbouwen zoals pijpleidingen, hoogspanningsleidingen, breedbandinternet enz.. Fiscaal; verlaging van BTW. Investeringsbank; EIB (Europees Investeringsbank); de bedrijven ondersteunen door ze goedkope leningen te geven waaronder 1/3 is voorzien voor de autoconstructeurs, als tegemoetkomingen voor de aangescherpte milieunormen. (bron De Tijd). Reeds in september vroeg de Amerikaanse auto-industrie steun aan de regering. Hiervoor geef ik het woord opnieuw aan mijn schoonbroer, Dany Claeys, die met 2 opmerkelijke artikelen in zijn blog verrast door het landschap van de Amerikaanse auto-industrie te verruimen buiten de grote drie uit Detroit. VS auto-industrie 1 en VS auto-industrie 2.

Wereldwijd houden de beurzen goed stand. Dow Jones Industrial houdt post boven 8000 punten en blijft dus boven het bereikte dieptepunt van oktober op 7997. De Euro Stoxx 50 met 2288 op 1/12/2008 noteert onder zijn dieptepunt uit november van 2333. De Nikkei van 7162 naar 8512. Voor de aandelenmarkt van Hong Kong noteerde de Hang Seng Index op 27 oktober 11015 en eind november 14108. Voor Singapore of Straits Times Index van 1600 naar 1690 voor dezelfde periode. De Braziliaanse Bovespa stock index van de Sao Paulo aandelenmarkt 31480 – 36200 en bij onze noorderbuur 's werelds oudste aandelenmarkt van Amsterdan noteerde de AEX van 222 op 21/11/2008 naar 235 op 01/12/2008, dat is 2 punten hoger dan het dieptepunt in oktober van 237. Kortom het zijn de Europese beurzen die lagere indexkoersen gaven in november ten opzichte van oktober.

Grondstoffen dalen fors, waaronder Brent-oil tot onder 50 $ per vat, begin oktober ongeveer 70 $ bedroeg, en een paar maand ervoor bijna 150$ noteerde. Het goud, in tegenstelling met de andere grondstoffen herstelt zich licht net als de aandelen.

Wereldwijd worden de intresten verlaagd om de economie te stimuleren en wordt er geld in de economie geïnjecteerd.

Labels: ,

0 Comments:

<< Home