Ansali.be

geplaatst op: augustus 2009; laatste herziening op: 25/08/2009

Beurscrashes vergeleken.

1. 2007 - 2009 versus Dotcom 2001 - 2003

De jongste weken wordt de huidige malaise op de wereldbeurzen, in de media en op het internet dikwijls vergeleken met voorgaande recessies/beurscrisissen.

Ik wou dit in beeld brengen door vorige crisisperioden te projecteren in het huidig koersverloop en schreef een programma om te bereiken.

Het resultaat vind ik verrassend voor de dotcom crisis of internetzeepbel, die zo overeenkomt met het huidig verloop dat ik eerst meende een fout gemaakt te hebben. Maar na 3 maal het opnieuw uit te voeren en andere crisissen te projecteren in het huidig koersverloop kon ik niet anders dan vast te stellen dat door het te projecteren vanaf datum 18/10/2008 de koersevolutie van de Dow Jones Industrial Average praktisch samen valt met deze ten tijde van de dotcom crisis. Hetgeen doet terugdenken aan artikels zoals Zanna op Zaterdag, waarin wordt gesteld dat we ons teveel laten leiden door recente gebeurtenissen.

Grafiek 1: Dotcom geprojecteerd vanaf datum 18/10/2008:

Dotcom koers geprojecteerd in het huidig koersverloop

Dezelfde grafiek, 2 maanden later. De huidige crisis is in feite niet te vergelijken met de dotcom-crisis, wat omvang betreft. Maar na 11/9, viel de Dow Jones in één week 15%, en werden de financiële markten ondersteund door geldinjecties van de FED, net als nu. Er werd gezocht om de diepetepunten van de grafieken te doen samen vallen; om te vergelijken hoe de koersen verlopen vanuit hun dieptepunten. De reacties zijn quasi gelijkaardig, maar de huidige down staat in vergelijking ongeveer 15% hoger.

Dotcom koers geprojecteerd in het huidig koersverloop

 

pagina 1/10